Posted on

Boris Kelemen, povjesničar umjetnosti, likovni kritičar i teoretičar, te muzejski djelatnik, rođen je u Podravskoj Slatini 1930. godine. Gimnaziju je pohađao u Virovitici, a Filozofski fakultet, povijest umjetnosti, završio je u Zagrebu 1955. Cijeli svoj radni vijek proveo je u Galerijama grada Zagreba, (danas Muzeju suvremene umjetnosti) kao kustos u Galeriji “Benko Horvat” pa kao voditelj Galerije primitivne umjetnosti (kasnije Hrvatski muzej naivne umjetnosti) i njezin direktor.
U doktora humanističkih znanosti promoviran je 1966. nakon obrane doktorske disertacije Oskar Herman.
Bavio se proučavanjem hrvatske likovne umjetnosti 19. i 20. stoljeća, konstruktivističkom apstrakcijom, kompjutorskom umjetnošću, Novim tendencijama, no najbrojniji su mu tekstovi iz područja naivnog slikarstva.
Objavio je gotovo 150 tekstova u svim značajnijim dnevnicima i časopisima u bivšoj Jugoslaviji, napisao brojne članke za enciklopediju, bio sudionik mnogobrojnih kongresa, savjetovanja i konferencija te autor mnogih izložaba u zemlji i inozemstvu. Autor je ili suautor nekoliko monografija, od kojih je najznačajnija Naivno slikarstvo Jugoslavije, za koju je dobio nagradu II. triennala insitne umjetnosti u Bratislavi 1969. godine. Nagrađen je Brončanim pečatom grada Mainza za međugradsku suradnju i za knjigu “Naivno slikarstvo Jugoslavije” 1975. godine.
Obavljao je niz funkcija u međunarodnim i domaćim stručnim organizacijama. Umro je u Zagrebu 30. svibnja 1983. u 53 godini.

Napomena: podatci preuzeti iz materijala koje je supruga B. Kelemena, Mira Tartaglia Kelemen predala za Personalni arhiv MDC-a 24. svibnja 2006.

 

Prenesneno s web stranice Muzejskog dokumentacijskog centra.

 

Gepostet von Hrvatski muzej naivne umjetnosti / The Croatian Museum of Naïve art am Samstag, 30. Mai 2020

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *