Image Alt

Vijesti 2021

Vijesti 2021

Obavijest, 25.1.2021

Poštovani posjetitelji,
obavještavamo vas o završetku radova i podsjećamo vas da se uz poštivanje svih mjera zaštite u pandemiji koronavirusa muzej otvara u utorak, 25. siječnja 2022.
Radujemo se vašem dolasku!
Vaš HMNU

Obavijest

Poštovani posjetitelji,
obavještavamo vas da će zbog produljenja hitnih radova muzej biti zatvoren do utorka, 25. siječnja 2022.
Zahvaljujemo na strpljenju.
Vaš HMNU

Obavijest

Poštovani posjetitelji,
obavještavamo vas da je muzej do petka, 21. siječnja 2022. zatvoren zbog hitnih radova.
Zahvaljujemo na strpljenju.
Vaš HMNU
Svim našim posjetiteljima, pratiteljima, suradnicima i prijateljima od srca želimo sretan Božić i uspješnu novu 2022. godinu!
Vaš HMNU
2.11.2021.

U povodu stogodišnjice rođenja Dimitrija Bašičevića Mangelosa

U povodu 69. rođendana muzeja sjećamo se i prvog ravnatelja tadašnje Galerije primitivne umjetnosti, odnosno prethodne Seljačke umjetničke galerije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa. Bašičević je od samih početaka stvaranja Galerije bio njezina ključna ličnost objavivši muzeološku koncepciju čime je u početku zacrtao muzeološke standarde institucije i poticao prikupljanje građe naivnih umjetnika te radio na njezinu izlaganju u zemlji i inozemstvu. Više na https://hmnu.hr/vijesti-u-povodu-stogodisnjice-rodenja-dimitrije-basicevica-mangelosa-1921-1987/
1.11.2021.

Impresije iz Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti u Zagrebu

U povodu 69. rođendana Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti donosimo tekst na sljedećoj poveznici: https://hmnu.hr/vijesti-impresije-iz-hrvatskog-muzeja-naivne-umjetnosti-u-zagrebu/
29.03.2021.

HMNU otvoren za posjetitelje

Dragi posjetitelji,
nakon saniranja posljedica potresa i uz usklađivanje s mjerama vezanim uz pandemiju koronavirusa, dana 29. ožujka 2021. HMNU je otvorio svoja vrata. Posjetite nas na postojećoj adresi – Sv. Ćirila i Metoda 3 od ponedjeljka do petka od 10 do 17 sati (pauza 12:30 – 13:00). Pripremili smo za vas izložbu „Iz fundusa Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti“ autorice više kustosice i voditeljice zbirke HMNU, dr. sc. Svjetlane Sumpor. Izložena su djela klasika hrvatske naivne umjetnosti iz tridesetih godina 20. stoljeća (Ivan Generalić, Petar Smajić, Mirko Virius, Lavoslav Torti); predstavnika Hlebinske škole (Ivan Generalić, Mirko Virius, Dragan Gaži, Ivan Večenaj, Mijo Kovačić, Ivan Lacković Croata, Martin Mehkek, Josip Generalić) i srodnih pojava (Slavko Stolnik); nezavisnih umjetnika naive (Ivan Rabuzin, Emerik Feješ, Matija Skurjeni, Eugen Buktenica, Krešimir Trumbetaš); hrvatskih autsajderskih umjetnika (Drago Jurak, Krešimir Hlup, Hrvoje Šercar) te inozemnih autsajderskih (Willem van Genk) i naivnih umjetnika (Ilija Bosilj, Milan Stanisavljević, Pietro Ghizzardi, Enrico Benassi, Taizi Harada, Nikifor, Sofija Naletilić Penavuša). Posebno su istaknuta djela Ivana Rabuzina, čiju 100. obljetnicu rođenja obilježavamo 2021. godine.
27.3.2021.

Održan virtualni simpozij u čast Ivana Rabuzina

Uspješno je održan dvodnevni virtualni simpozij povodom stote godišnjice rođenja Ivana Rabuzina. Simpozij „Ivan Rabuzin i simbolika prirode u umjetnosti 20. i 21. stoljeća“, nastao na inicijativu više kustosice i voditeljice zbirke HMNU, dr.sc. Svjetlane Sumpor, održao se putem Microsoft Teams platforme 25. i 26. ožujka. Na simpoziju je izlagalo 25 izlagača podijeljenih u šest tematskih cjelina.
Zahvaljujemo svim izlagačima i sudionicima, pokroviteljima simpozija: predsjedniku Hrvatskoga sabora, Gordanu Jandrokoviću, Ministrici kulture i medija, dr.sc. Nini Obuljen Koržinek, Amadria Park hotelima, Submarine Burgeru; članovima počasnog odbora: mr.sc. Boži Biškupiću, dr.sc. Stipi Botici, ak. Željki Čorak, Siniši Jenkaču, Igoru Zidiću i ravnateljici HMNU-a Gabrijeli Krmpotić Kos; članovima organizacijskog odbora: dr.sc. Ivani Mance, dr.sc. Petru Prelogu, dr.sc. Svjetlani Sumpor i ak. Tonku Maroeviću (+ 2020.); dizajneru Mariju Aničiću, Anti Desantiju na tehničkoj podršci te Matiji Dediću koji je svojom virtuoznom izvedbom zaokružio ovaj dvodnevni simpozij.
25.-26.3.2021.

Virtualni simpozij ``Ivan Rabuzin i simbolika prirode u umjetnosti 20. i 21. stoljeća``- knjižica sažetaka

Dragi prijatelji,
Na poveznici https://hmnu.hr/online-publikacije/ prelistajte i preuzmite knjižicu sažetaka Simpozija. Zahvaljujemo Mariju Aničiću na grafičkom oblikovanju e-knjižice.
Podsjećamo da izlaganja možete pratiti prijavom na info@hmnu.hr do 23. ožujka 2021.
25.-26.3.2021.

Virtualni simpozij ``Ivan Rabuzin i simbolika prirode u umjetnosti 20. i 21. stoljeća`` - raspored

Dragi prijatelji,
Donosimo raspored dvodnevnog virtualnog simpozija. Simpozij počinje u četvrtak, 25. ožujka 2021. u 9.30 sati uvodnim obraćanjima pokrovitelja: predsjednika Hrvatskog sabora, Gorana Jandrokovića; ministrice kulture i medija, dr. sc. Nine Obuljen Koržinek; ravnateljice HMNU-a Gabrijele Krmpotić Kos i Organizacijskog odbora impozija.
Izlaganja su koncipirana u šest cjelina: „Poetika Ivana Rabuzina“, „Suvremeni društveni kontekst“, „Motivi i radne procedure“ te „Pejzaži 21. stoljeća“, „Usporedbe“ i „Kontrapunkti“.
Podsjećamo da izlaganja možete pratiti prijavom na info@hmnu.hr do 23. ožujka 2021.
25.-26.3.2021.

Virtualni simpozij ``Ivan Rabuzin i simbolika prirode u umjetnosti 20. i 21. stoljeća``

Dragi prijatelji,
sa zadovoljstvom najavljujemo virtualni znanstveno-stručni simpozij u povodu stote godišnjice rođenja Ivana Rabuzina. Simpozij se će održati putem platforme Microsoft Teams u četvrtak i petak, 25. i 26. ožujka 2021. Za praćenje Simpozija moguće je prijaviti se na info@hmnu.hr do 23. ožujka. Radujemo se vašem prisustvu!

Poruka ravnateljice, ožujak, 2021.

Dragi prijatelji,
pridružite nam se i konzumirajte umjetnost virtualno.
Prije godinu dana Zagreb se počeo zatvarati zbog pandemije koronavirusa. Nedugo zatim, grad je pogodio razoran potres koji je u potpunosti blokirao hrvatsku metropolu i nanio ogromnu štetu brojnim kulturnim institucijama, između ostalog i Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti. U proteklih 12 mjeseci bili smo svjedoci velikih promjena i ogromnih gubitaka, od kojih se oporavljamo još i danas. Utjecaj ovih događaja osjećat ćemo još jako dugo u našim životima i nikako ih ne smijemo precijeniti. Poziv na socijalnu i gospodarsku ujedinjenost s posebnim naglaskom na podršku najranjivijima, tema je koja nas jako zanima i u muzeju. Tijekom cijeloga razdoblja trudili smo se omogućiti svim građanima Hrvatske, ali i svijeta pristup našim djelima te na taj način barem putem umjetnosti olakšati im ove posebno teške trenutke. Veliki broj naših kataloga sada je dostupan putem naše web stranice, a aktivno se zanimljivosti iz naše povijesti objavljuju i na društvenim mrežama. To je novi smjer Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti i taj smjer njegovat ćemo i dalje na još raznolikiji i autentičniji način. Svi djelatnici Muzeja ostaju angažirani u ispunjavanju tih nauma.
S dolaskom proljeća i mogućnošću cijepljenja protiv COVID-19 javila se i nada kako ćemo se uskoro moći slobodno okupljati, družiti i vratiti se na staro. Nadam se da će se to dogoditi što prije. Kako bi tu tranziciju povratka u normalan život proveli što prije u djelo, Hrvatski muzej naivne umjetnosti pripremio je novu izložbu, s novim umjetničkim djelima, s više umjetničkih djela pod nazivom „Iz fundusa HMNU-a”.
Organiziramo i virtualni stručni simpozij „Ivan Rabuzin i simbolika prirode u umjetnosti 20. i 21. stoljeća“ 25. i 26. ožujka.
Stoga Vas pozivam da nam se pridružite i povežete s nama na jedan sasvim novi način – virtualno, interaktivno i putem naših društvenih mreža. Trudit ćemo se omogućiti Vam uživanje u umjetnosti na ovakav način, sve dok naš grad ne vrati svoju snagu prije COVID-19 virusa i razornog potresa.
Duh grada prijeko je potreban kako bi mu povratili snagu koju je imao, te kako bi pokazali svima da nas sve ove brojne nedaće nisu shrvale niti uništile. Hrvatski muzej naivne umjetnosti aktivni je sudionik u šarolikosti Zagreba i mjesto inspiracije, kreativnosti i zajedništva. I sve dok imamo naš Zagreb, ohrabrujem Vas da nas posjetite i budete dio našeg virutalnog fundusa.
Nadam se zajedničkom druženju, osobito iz razloga što ćemo se uskoro otvoriti. Gabrijela Krmpotić Kos, mag.mus.prof. MAS
2021.
2021.
29.1.2021.

16. Noć muzeja

U povodu 16. digitalne Noći muzeja Hrvatski muzej naivne umjetnosti predstavlja digitalizirane kataloge prvih samostalnih izložbi naivnih umjetnika organiziranih u tadašnjoj Seljačkoj umjetničkoj galeriji odnosno Galeriji primitivne umjetnosti.
Katalozi ostaju javno dostupni na mrežnoj stranici i nakon manifestacije. Uz arhivske kataloge, na https://hmnu.hr/online-publikacije/ bit će dostupna i aktualna digitalna izdanja.