Poruka ravnateljice HMNU-a

Poštovani posjetitelji,
Dragi prijatelji,
pridružite nam se i konzumirajte umjetnost virtualno.
Prije godinu dana Zagreb se počeo zatvarati zbog pandemije koronavirusa. Nedugo zatim, grad je pogodio razoran potres koji je u potpunosti blokirao hrvatsku metropolu i nanio ogromnu štetu brojnim kulturnim institucijama, između ostalog i Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti. U proteklih 12 mjeseci bili smo svjedoci velikih promjena i ogromnih gubitaka, od kojih se oporavljamo još i danas. Utjecaj ovih događaja osjećat ćemo još jako dugo u našim životima i nikako ih ne smijemo precijeniti. Poziv na socijalnu i gospodarsku ujedinjenost s posebnim naglaskom na podršku najranjivijima, tema je koja nas jako zanima i u muzeju. Tijekom cijeloga razdoblja trudili smo se omogućiti svim građanima Hrvatske, ali i svijeta pristup našim djelima te na taj način barem putem umjetnosti olakšati im ove posebno teške trenutke. Veliki broj naših kataloga sada je dostupan putem naše web stranice, a aktivno se zanimljivosti iz naše povijesti objavljuju i na društvenim mrežama. To je novi smjer Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti i taj smjer njegovat ćemo i dalje na još raznolikiji i autentičniji način. Svi djelatnici Muzeja ostaju angažirani u ispunjavanju tih nauma.
S dolaskom proljeća i mogućnošću cijepljenja protiv COVID-19 javila se i nada kako ćemo se uskoro moći slobodno okupljati, družiti i vratiti se na staro. Nadam se da će se to dogoditi što prije. Kako bi tu tranziciju povratka u normalan život proveli što prije u djelo, Hrvatski muzej naivne umjetnosti pripremio je novu izložbu, s novim umjetničkim djelima, s više umjetničkih djela pod nazivom „Iz fundusa HMNU-a”.
Organiziramo i virtualni stručni simpozij „Ivan Rabuzin i simbolika prirode u umjetnosti 20. i 21. stoljeća“ 25. i 26. ožujka.
Stoga Vas pozivam da nam se pridružite i povežete s nama na jedan sasvim novi način – virtualno, interaktivno i putem naših društvenih mreža. Trudit ćemo se omogućiti Vam uživanje u umjetnosti na ovakav način, sve dok naš grad ne vrati svoju snagu prije COVID-19 virusa i razornog potresa.
Duh grada prijeko je potreban kako bi mu povratili snagu koju je imao, te kako bi pokazali svima da nas sve ove brojne nedaće nisu shrvale niti uništile. Hrvatski muzej naivne umjetnosti aktivni je sudionik u šarolikosti Zagreba i mjesto inspiracije, kreativnosti i zajedništva. I sve dok imamo naš Zagreb, ohrabrujem Vas da nas posjetite i budete dio našeg virutalnog fundusa.
Nadam se zajedničkom druženju, osobito iz razloga što ćemo se uskoro otvoriti. Gabrijela Krmpotić Kos, mag.mus.prof. MAS